denerwujące brzęczenie szyb w OII FL

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • uczeszsie
    Classic
    • 2011
    • 12

Zamieszczone przez navigator
    Zamieszczone przez Janus
    Czy charakter jazdy na jednomasie rożni się czymś od jazdy na 2masie? jak jeździć by nie zajechać zbyt wcześnie dwumasy?
    1. zasadniczo, nie
    2. nie mam pojęcia, niby stosowałem się do "prawideł" i....... zdechła (zaczynała zdychać) zbyt wcześnie... :szeroki_usmiech
    Zbyt wcześnie, tzn 100kkm 200kkm ?

Prawideł - czyli jazda na wysokich obrotach powyżej 2000?
  • mati76
    Drive
    • 2010
    • 51

Parę miesięcy temu kupiłem roczną OII. Od początku brzęczało mi coś w drzwiach od strony kierowcy. Generalnie nie było to jednak jakoś strasznie upierdliwe, postanowiłem, że przy najbliższym przeglądzie poproszę by w ramach gwarancji coś z tym zrobiono. Niestety ostatnio zrobiło się trochę chłodniej i nie dość, że brzęczenie w drzwiach się nasiliło to teraz równie doniośle coś zaczęło brzęczeć po drugiej stronie Brzmi to tak jakby w środku brzęczała szyba, być może zamki. Brzęczy przede wszystkim przy ruszaniu - mam 1.9 TDI i przy ruszaniu najwyraźniej ten brzęczący element wpada w rezonans, teraz kiedy jest zimno drgania silnika są większe i hałas jest bardziej słyszalny. Do tego lubi sobie zabrzęczeć na większości nierówności i dziurach. Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem? Być może komuś udało się coś z tym zrobić?

Komentarz

• Octan
      Rider
      • 2006
      • 653

A może brzęczą Ci twarde drobiazgi schowane w schowkach drzwiowych. U mnie tak było- śrubokręt kluczyk płaski i długopis tak sobie dzwoniły

Komentarz

• AdamB
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 8030
        • Octavia IV (NX3)
        • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez mati76
        Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem? Być może komuś udało się coś z tym zrobić?
        Brzęczeć w drzwiach w środku nie ma co za bardzo. Spróbuj włożyć filc na krawędzi boku drzwi od przodu na wysokości podziału. Filc ten włóż pomiędzy boczek a blachę drzwi.

Jeżeli ten hałas dochodzi z rejonu klamki/osłony lusterka to zrób jak napisałem.
        Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• Enriquez
          RS
          • 2009
          • 7685
          • Superb III (3V3)

Panowie, ten wątek skłonił mnie do napisania tego FAQ:

mati76,
          jak już pozbędziesz się problemu to zamieść proszę info co to było.
          Pozdrawiam
          Marcin

Komentarz

• mati76
            Drive
            • 2010
            • 51

Pierwsze co zrobiłem to wyjąłem wszystko ze schowków - to nie to. Lata ewidentnie coś w środku drzwi bo próbowałem naciskać różne elementy tapicerki/klamki/głośnik i nic to nie zmienia. Uszczelki przesmarowałem silikonem - owszem pomogło ale na innego rodzaju trzeszczenie Pojadę z tym w końcu do ASO i zobaczymy, choć w ASO to różnie bywa z tego typu "naprawami"...

Komentarz

• AdamB
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 8030
              • Octavia IV (NX3)
              • DKZA 2.0 TSI 190 KM

mati76, a zrobiłeś co Ci napisałem? :wink:
              Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• mati76
                Drive
                • 2010
                • 51

Jeszcze nie miałem okazji, dziś żona jest kierowcą Oczywiście spróbuję jednak przynajmniej od strony kierowcy brzęczenie zlokalizowałem raczej przy słupku bocznym, tuż przy uchu kierowcy a nie z przodu. Jak uderzę ręką w tapicerkę słuchać że coś zabrzęczy właśnie w tych rejonach

Komentarz

• voltar
                  L&K
                  • 2009
                  • 1107
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BZB 1.8 TSI 160 KM

Ja tak miałem z okolic lusterka , ale nie znałem tego patentu którym pisze AdamB
                  W każdym razie samo przeszło i oby nie wracało W sumie jest to jeden z patentów na usunęcie świerszczy ... poczekac może minie.

O kvalitach Skody Octavia moze pohybovat ino blazen !

Komentarz

• RABIN
                    Rider
                    • 2009
                    • 450
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

mati76, mam dokładnie to samo w drzwiach kierowcy nasila się to jak opieram łokieć o bok drzwi jestto wk... jednak jeszcze nie udało mi sie dorać do tych drzwi jakoś nie mam odwagi
                    zgrzypi jakby plastyk ocierał stukał o metal, schowki mam puste

Komentarz

• tryton
                      Elegance
                      • 2008
                      • 935

Ja miałem coś podobnego właśnie w okolicach ucha było to najbardziej słyszalne ni to brzęczenie ni to stukanie taki bardzo dziwny dzwięk , szukałem i szukałem dopychałem stukałem i nie mogłem zlokalizować . Niosło po całych drzwiach strasznie było to denerwujące . Okazało się że wystarczyło przesmarować dobrze zawiasy . Po smarowaniu zapanowała cisza . Może u ciebie przyczyna jest ta sama

Komentarz

• mati76
                        Drive
                        • 2010
                        • 51

W końcu się wyjaśniło, na przeglądzie. Zdjęli tapicerkę - była luźna wiązka kabli i to ona trzeszczała - już po kłopocie

Komentarz

• Klauzero
                          Rider
                          • 2008
                          • 575

Mam dokładnie to samo, dźwięk można przyrównać do plastikowych kołpaków w polonezach mocowanych na śruby walących o felgi na wybojach. Dokładnie w miejscu, o którym piszecie, tylko pojawia się dopiero po przekroczeniu 80km/h. Gdy jadę wolniej absolutna cisza, więc w ASO stwierdzili (ograniczenie do 50km/h w mieście), że nic nie słychać i mam omamy, a na wycieczki przez zatłoczone miasto na autostradę nie mają czasu. Mam nadzieję, że to luźne kable, jak u Was, chyba że jeszcze coś innego... trzeba było ściągać płytę?
                          Mądry Polak po ©kodzie...

Komentarz

Pracuję...